diumenge, 8 de gener del 2012

El programari lliure.

Un programari és un conjunt de programes en que cada un d'ells té establerta una funció específica. Aquest, està format per varies seqüències, les quals el processador, llegeix, interpreta i exacuta. I la funció dels programadors és escriure l'informació per posteriorment ser llegida pel processador.

El programari lliure és una activitat creixent amb prespectives de negoci molt interessants, però el més important és les aportacions a nivell educatiu que permeten a les escoles tenir unes eines que complementin les funcionalitats per tal de tant els mestres com els alumnes s'enriqueixin amb aquests.

El programari lliure està format pel codi font, aquest garanteix quatre llibertats:

  1. Es pot usar en qualsevol finalitat
  2. Permet redistribuir-lo a tercers.
  3. Ens permet estudiar-lo a les necessitats que un vulgui
  4.  I permet introduir-hi millores i fer-les públiques per tal de que es benefici tothom.

Però necessitem el codi executable per a poder fer ús d'un programa d'ordinador, cal que aquests, els copiem al disc dur i ja en podem fer ús. Com per exemple el OpenOffice i el Firefox.

El Software privatiu i Software lliure: és una aplicació programada per realitzar una sèrie de tasques. Aquestes s'executen dins el hadware, i que el fa el software és que aquest funcioni. En podem diferenciar dos tipus: el privatiu i el lliure, el primer té una llicencia d'ús i té uns drets d'ús, per tant abans d'usar-lo s'ha de fer un pagament, i l'usuari no és el propietari per tant, el fabricant té el seu control. Alguns exemple són: Microsoft Windows i Microsoft Word; en canvi, el software lliure tens la llibertat de millorar el programa i adapta-lo com un mateix vulgui, és gratüit, es poden fer còpiesi fer públiques les millores del programa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada